פורטל:אסלאם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

P islam.svg

האסלאםערבית: إسلام, ‏האזנה?‏, התמסרות, כניעוּת כלפי האל) היא דת מונותאיסטית המבוססת על הקוראן שחסידיו מאמינים כי נשלח מהשמים על ידי אללה דרך מוחמד. המוסלמים מאמינים כי מוחמד הוא הנביא האחרון ("חותם הנביאים"); מרביתם רואים בחדית'ים, המספרים על חייו ומעשיו של מוחמד, כלי מרכזי לפירוש הקוראן.

חוקרים חילונים מעריכים כי האסלאם החל את דרכו במאה השביעית בחצי האי ערב. תחת הנהגתו של מוחמד ויורשיו, האסלאם התפשט במהרה דרך המרת דתם של פגאנים רבים, וכיבושים צבאיים.

מספרם המוערך של המוסלמים בעולם הוא 1.4 מיליארד, כך שהם מהווים הקהילה הדתית השנייה בגודלה בעולם. מרבית המוסלמים חיים במזרח התיכון, בצפון אפריקה, בדרום אסיה ובדרום מזרח אסיה. רק כ-20 אחוזים מהם חיים במדינות ערביות.

נערה עיראקית הלובשת כיסוי ראש מן הסוג שעורר את הסערה בצרפת. המדובר בסוג של "חימאר", כיסוי המכסה את השיער, האוזניים והלחיים, אך אינו מסתיר את הפנים.
נערה עיראקית הלובשת כיסוי ראש מן הסוג שעורר את הסערה בצרפת. המדובר בסוג של "חימאר", כיסוי המכסה את השיער, האוזניים והלחיים, אך אינו מסתיר את הפנים.

האיסור על הצגת סמלים דתיים בבתי הספר בצרפת עוגן בחוק מס' 2004-228 של הרפובליקה הצרפתית, שנודע בשיח הציבורי בכינוי הלא מדויק "חוק הרעלה". על החוק חתם הנשיא ז'אק שיראק ב-15 במרץ 2004, והוא נכנס לתוקף ב-2 בספטמבר 2004.

החוק אינו מזכיר במפורש סמל דתי מסוים שהצגתו בבתי הספר תיאסר, אך חקיקתו באה בעקבות משבר מתמשך, שפרץ בשנת 1989 כאשר נערות מוסלמיות התעקשו על לבישת כיסוי הראש המסורתי, צעיף בשם חימאר, בבתי הספר שבהם הן למדו בצרפת, כחלק מן החג'אב, קוד הלבוש הצנוע המחייב את המוסלמים המאמינים.

"משבר הרעלה" כפי שנודע ברבים, עימת ערכים מתנגשים בסיסיים בתרבות הצרפתית: רפובליקניזם מול דמוקרטיה, הלאומיות הצרפתית מול חופש הביטוי, הפרדת הדת מהמדינה, מול חופש הדת, הזהות הלאומית הגאלית, המטופחת בצרפת לכדי ערך יסוד, אל מול זכותו של מיעוט אתני לשמור על זהותו הלאומית והדתית – ערכים שהגיעו לביטוים הקיצוני בצרפת, אך במידה זו או אחרת יישומם מהווה קושי ברבות מן הדמוקרטיות הליברליות.

מֻחַמד (ערבית: مـُحَمـَّد, (570 בערך - 8 ביוני 632) הוא מייסד דת האסלאם. באסלאם האורתודוקסי (הסוני והשיעי) הוא נחשב לאחרון ולחשוב ביותר מבין הנביאים. ייעודו, בראיית המוסלמים, היא להחזיר את העולם לאמונה המונותאיסטית של אברהם ונביאים אחרים, שהושחתה במהלך הזמן.

פירוש שמו בערבית הוא "מהולל" או "מפואר". מכונה בפי המוסלמים גם "רסול אללה" (ערבית: رَسول الله, "שליח האל") או פשוט א-נבּי (ערבית: النـَّبيّ, "הנביא").

המוסלמים מאמינים, כי התגלויותיו שקיבל מהמלאך גבריאל, כתובות בספר הקדוש להם - הקוראן. הקוראן והחדית'ים, המספרים על חייו ומעשיו של מוחמד, הם הבסיס לתאולוגיה המוסלמית עד היום.


מסגד אל-חראם בזמן החג'.
מסגד אל-חראם בזמן החג'.

מסגד אל-חראם בזמן החג'. זהו המסגד החשוב ביותר באסלאם. המסגד מקיף את הכעבה, המקום שאליו פונים המוסלמים בעת התפילה המוסלמית. החג' הוא עלייה לרגל למכה, אחד מבין "חמשת עמודי האסלאם".


איה סופיה
איה סופיה

מבני דת רבים בהיסטוריה שינו את ייעודם ושימשו דתות שונות. הפרתנון באתונה שימש כמקדש יווני, כנסייה נוצרית ומסגד מוסלמי עד אשר נחרב. איה סופיה באיסטנבול שימשה ככנסייה ביזנטית והוסבה למסגד, אך בשל העובדה שהמבנה לא תוכנן לתפילה בכיוון העיר מכה, היה קושי לקיים בו מסגד, ולכן משנת 1934 עד 2020 הוא שימש כמוזיאון. ביולי 2020, בהחלטת נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, הפך שוב למסגד. בית הכנסת "סנטה מריה לה בלנקה" בטולדו זכה לשמו המפתיע כיוון שב-1405 הוסב לכנסייה. הוא הוחזר לבעלות הקהילה היהודית בעסקה שביצעה מדינת ישראל, תמורת העברת חדר הסעודה האחרונה שבירושלים לבעלות הכנסייה הקתולית. המוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח של באר שבע יועד על ידי עיריית באר שבע להיות חלק אינטגרלי ממוזיאון הנגב לאמנות. אך מכיוון שהוא שימש בעבר כמסגד (המסגד הגדול בבאר שבע), בג"ץ קבע כי הוא יהיה מוזיאון אסלאם.

דת האסלאם היא ייחודית, בכך שאחד מחמשת עמודי האסלאם הוא מצוות עלייה לרגלחג' למכה), אותה צריך לבצע כל מוסלמי בריא לפחות פעם אחת במהלך חייו.

עלייה לרגל למקומות שאינם מכה, מכונה זיארה. ישנם אתרים רבים לזיארה, הקשורים בנביא מוחמד, וקברים של מוסלמים ידועים. לשיעים, אתרים רבים לעלייה לרגל הם קבריהם של האימאמים השיעים (האתרים מכונים אימאמזאדה באיראן), עבור הסופים אלו קבריהם של הקדושים הסופים (האתרים מכונים דארגה).
בין הערים המפורסמות לעלייה לרגל עבור המוסלמים: מכה, אל-מדינה, ירושלים, משהד וחלב. עבור השיעים הערים כרבאלא, נג'ף, סאמרא, כופה, בגדאד, טהראן, אספהאן, וקום, מכילות אתרים חשובים לזיארה.
לאורך ההיסטוריה המוסלמית, דאגו השליטים השונים לפתח את ערי העלייה לרגל באזורן, בשל רצון לגרוף רווחים, ולעיתים בשל חוסר יכולתם של המאמינים להגיע למכה, ואל-מדינה לאור חלוקתה של האימפריה המוסלמית למספר אזורים עם שליטים יריבים זה לזה.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
  • כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרים בתחום האסלאם שרק מחכים שירחיבו אותם.
  • מה שווים דף בקשת ערך ודף בקשת תמונות ואיורים אם לא מתייחסים אליהם?
  • ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים דורשי שיפור".

מצאו ערכים לשיפור בנושא אסלאם: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוטבלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)