מכון מנדל למנהיגות

מכון מנדל למנהיגות
מוסד חינוכי
על שם מורט מנדל עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1990–הווה (כ־34 שנים)
מיקום
מיקום דרך חברון 101, ירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראלישראל ישראל
קואורדינטות 31°45′58″N 35°12′12″E / 31.766166666667°N 35.203333333333°E / 31.766166666667; 35.203333333333
אתר רשמי
(למפת ירושלים רגילה)
 
מכון מנדל למנהיגות
מכון מנדל למנהיגות
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מכון מנדל למנהיגות נוסד בשנת 1990 בירושלים בידי קרן מנדל על-ידי האחים ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל מקליבלנד, אוהיו ובשיתוף עם משרד החינוך. במכון מתקיימות מגוון תוכניות לפיתוח מנהיגות, שמטרתן לתרום לשגשוגה של מדינת ישראל על כל קהילותיה.

אודות המכון[עריכת קוד מקור | עריכה]

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ויו"ר קרן מנדל מורטון מנדל, בטקס הנחת אבן הפינה לבניין החדש של קרן מנדל-ישראל בירושלים, אוקטובר 2017

הרעיון המכונן של מכון מנדל למנהיגות הוא לטפח מנהיגים מונחי חזון, שיהוו סוכני שינוי המובילים ארגונים ומיזמים חינוכיים בישראל ובקהילות יהודיות בעולם. על פי רוב, המשתתפים בתוכניות מכון מנדל למנהיגות מגיעים עם רקע מקצועי מגוון במגזר הציבורי, ביזמות חברתית, בארגונים ללא כוונות רווח ובצה"ל. מנהלת מכון מנדל למנהיגות משנת 2018 היא יעל הס. לאחרונה המכון עבר למשכן חדש בשכונת ניות שבירושלים.

תוכניות המנהיגות של המכון[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תוכנית בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית נוסדה בירושלים בשנת 1991 בשיתוף עם משרד החינוך. זוהי תוכנית דו-שנתית, ומטרתה לפתח ולטפח מנהיגים חינוכיים בעלי חזון והשפעה שיניעו ויובילו תהליכים לקידום החינוך בישראל. תפיסת ההכשרה של בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית מדגישה את רכיב החזון במנהיגות. חזון זה מגובש תוך העמקה ביסודות רעיוניים, תרבותיים וחברתיים, עם דגש על פיתוח זהות אישית ומקצועית ועיצוב השקפת עולם, וכן על הפן האסטרטגי של תכנון, קבלת החלטות ויישום מדיניות. רבים מבוגרי התוכנית משמשים בימינו בתפקידי מפתח במסגרות חינוכיות וחברתיות שונות, בשלטון המרכזי ובשלטון המקומי, במלכ"רים ובעמותות וכן במוסדות אקדמיים, בהן גילה בן הר, ד"ר מירי שליסל יושבת ראש המזכירות הפדגוגית לשעבר, ורחל עזריה. עד שנת 2015 היה בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית חלק ממכון מנדל למנהיגות. כיום הוא יחידה נפרדת של קרן מנדל-ישראל.
  • תוכנית מנדל למנהיגות חינוכית בצה"ל נוסדה בשיתוף עם חיל החינוך והנוער בשנת 2005 במטרה לסייע לקציני צה״ל לפתח את זהותם כאנשי חינוך לובשי מדים.
  • תוכניות מנדל לפיתוח מנהיגות בקהילה החרדית מיועדות לבני ולבנות הקהילה החרדית במטרת התוכניות להכשיר את רובד המבקשים לעסוק "בצורכי ציבור באמונה" ברמה מקצועית גבוהה, ולהקנות להם כלים ומיומנויות שיאפשרו להם לפתח מענה לצורכי הקהילה, לפעול לשגשוגה ולרווחתה ולייצוגה המקצועי בממשל ובמערכות. בין חברי הסגל של התוכנית: ד"ר נעמי פרל (מנהלת התוכנית), הרב מנחם בומבך וההיסטוריון ד"ר ליאור אלפרוביץ.
  • תוכנית מנדל למנהיגות נוער מיועדת למנהיגים מקרב הסגל הבכיר של מסגרות החינוך הבלתי פורמלי בישראל (תנועות נוער, ארגוני נוער) ואורכה שנה. מטרת התוכנית לגבש את זהותם החינוכית של המשתתפים ולסייע להם ליצור פלטפורמה משותפת לעיון בהיבטיו השונים של החינוך ובאתגרים הניצבים בפני הנוער כיום.
  • תוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית מיועדת לטיפוח מנהיגים בתחום התרבות היהודית, כדי שיוכלו ליצור "שפת תרבות" משותפת לשם דיון באתגרים הניצבים בימינו בפני התרבות היהודית. בין בוגרי התכנית: נטע אלקיים, חן ארצי סרור, ועמיחי חסון.
  • תוכנית מנדל למנהיגות באקדמיה בהכשרה להוראה מיועדת לבעלי תפקידים מרכזיים בתחום הכשרת המורים, כגון ראשי חוגים ומחלקות ומובילי ההתנסות בהוראה. מטרת התוכנית ליצור קבוצת מנהיגות אקדמית אשר תוביל תהליכי חשיבה, פיתוח ויישום של מדיניות עדכנית בשדה הכשרת המורים. זאת באמצעות לימוד והעמקה בתאוריה ובמעשה של התפיסות הרווחות בארץ ובעולם, תכנון מהלכי שינוי מערכתיים במערכת החינוך ובמוסדות אקדמיים, וכן כתיבה והפצה של ידע. התוכנית היא מיזם משותף של מכון מנדל למנהיגות ומינהל עובדי הוראה במשרד החינוך.
  • תוכנית עמיתי ירושלים פעלה בשנים 1982–2011 והייתה מיועדת ליזמים חינוכיים וחברתיים הפועלים בקהילות ומוסדות יהודיים ברחבי העולם. הלימודים התקיימו בירושלים במשך שנה אחת, במהלכה התעמקו העמיתים באתגרי החינוך והעיסוק הקהילתי בעולם היהודי, עם התייחסות רחבה וביקורתית לניסיונם המקצועי הרב. רבים מבוגרי התוכנית השפיעו על עיצוב החינוך היהודי בתפוצות ובישראל. בין בוגריה: יולי אדלשטיין, יושב ראש הכנסת לשעבר; הרב פרופ' נריה גוטל, נשיא מכללת אורות ישראל, ועוד.
  • תוכנית מנדל לדוקטורנטים מצטיינים בחינוך פעלה בשנים 2010–2014 ומטרתה הייתה לעודד ולפתח דור חדש של אקדמאים בתחום החינוך בישראל שהם בעת ובעונה אחת חוקרים מצטיינים ומנהיגים מעורבים. התוכנית יועדה לקדם את העמיתים בכתיבת הדוקטורט שלהם, להעמיק את היכרותם עם שדה החינוך בישראל ולגבש את זהותם המקצועית כאנשי חינוך.

הסגל האקדמי[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם סגל מכון מנדל למנהיגות נמנות דמויות מהאקדמיה ומתחום החברה, התרבות והרוח, בהם מלכה פיוטרקובסקי, ד"ר רות קלדרון, הרב מישאל ציון ועוד. בעבר היו בין חברי הסגל פרופ' חיים אדלר, חתן פרס ישראל; פרופ' משה הלברטל – פרופ' למחשבת ישראל ולפילוסופיה באוניברסיטה העברית וחבר האקדמיה הלאומית למדעים; פרופ' דויד דרי, מייסד בית הספר למנהל ציבורי באוניברסיטה העברית ולשעבר המדען הראשי במשרד הפנים; פרופ' ענת זוהר מבית הספר לחינוך של האוניברסיטה העברית ולשעבר יו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך; פרופ' יונתן כהן, ראש החוג לחינוך באוניברסיטה העברית בירושלים, פרופ' מרדכי ניסן, פרופ' אמריטוס באוניברסיטה העברית ולשעבר חבר במועצה להשכלה גבוהה, וד"ר דניאל מרום.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מכון מנדל למנהיגות בוויקישיתוף