האיש שבקיר (תבליט)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
האיש שבקיר
היסטוריה
תקופות התקופה ההלניסטית בארץ ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 33°02′36″N 35°16′01″E / 33.0432°N 35.267°E / 33.0432; 35.267
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

האיש שבקיר הוא כינויו של תבליט ייחודי בסגנון הלניסטי החקוק בסלע ליד מערת המקדש מעל נחל כזיב, ליד היישוב אבירים.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

התבליט חקוק בגובה של כ-3 מטר על מחשוף הסלע מימין לפתח מערת אל-ג'לילה (מערת המקדש) הממוקמת במדרון הצפוני התלול מעל נחל כזיב, כשני קילומטרים ממערב ליישוב אבירים.

התבליט מתאר דמות גבר, ספק לוחם רומאי, לבוש בשמלת קפלים אופיינית המופשלת על זרועו. רגליו שריריות וידו הימנית מונפת קדימה. לשמאלו מסתמן נדן של פגיון, ולראשו כנראה קסדה. גובה הדמות כמטר וחצי. לא ידוע מי מתואר בתבליט ומי חקק אותו, אך על פי החרסים שנמצאו במערת המקדש הסמוכה, מתוארך התבליט לתקופה ההלניסטית בארץ ישראל. תבליטים דומים התגלו בלבנון ובסוריה, אך לא בתחומי ארץ ישראל.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

התבליט התגלה בשנת 1985 על ידי שמואל באר שערך סקר אריכאולוגי של המערות במצוק נחל כזיב. מתוך כתביו של שמואל:

" בעודי סוקר במבטי את המצוקים הצפוניים של הנחל, צפיתי בצוק מרשים שבו נעוצה מערה והיא מוקפת במעל  20 כוכים בגדלים ובגבהים שונים. המערה המרכזית נראתה כמין שקע ענק במצוק, כמו הייתה קורצת והיא קורנת יופי עוצמה וחשיבות. נרגש ומוקסם ממראה עיני המערה מולי כאילו צופנת סוד כמוס... אני נושם ונושף בטפסי במדרון התלול לעברה ,הולך בשביל עזים , נאחז בשורשים וזיזי סלע,על הגב תרמיל ובלב תקווה . מה מרגש אותי כך כך? רודפת אותי הרגשה משונה כאילו שמישהו מסתכל בי . הגעתי והתיישבתי בצל המצוק לפוש ממאמץ העלייה ולגמוע מהמימיה ולתכנן את הצעד הבא...    קודם סקרתי את המערה המרכזית הגדולה, שמשמשת מדי פעם לאכלס עדרי עיזים. נדחקתי לכול החורים והמחילות, הארתי עם הפנס על הקירות והתקרה. קרקעית המערה הייתה מלאה בשברי חרסים,מתקופות שונות. אני ממשיך ועובר לכוכים שממעל למערה, מטפס בטיפוס מייגע ומפחיד על קיר המצוק, עלי להתרכז היטב ולשים לב היכן אני שם יד ורגל, ואז זה קרה... כמו בסרט מתח העיניים כבר הגיעו לקצה המצוק אבל השכל נשאר תקוע בחצי הדרך, כי נדמה לי שראיתי משהו, במהירות החזרתי את העדשות לאותה נקודה במצוק עליה דיווח השכל ומה שראו עיני הייתה דמות אדם קדמון בגובה טבעי ,חצוב בסלע המצוק ברור ושלם,זקוף וגאה ,מושיט יד אחת קדימה ועל אמת יד שמאל מונח עודף הגלימה העוטפת את מותניו. הבעת דמותו אירופאית, הוא קירח, מגולח למשעי ויחף פניו פונים מערבה ,אל פתחי המערות. אז זה הוא שהסתכל בי ואני כמעט חזרתי הביתה מבלי לגלות תגלית זו... "

במשך שנים מספר נשמר מיקום התבליט בסוד, אולם בסופו של דבר סומן אליו שביל של הוועדה לסימון שבילים והוא הפך לנחלת הכלל. בשנת 1992 הוכן העתק של התבליט על ידי רשות העתיקות[1].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ האיש שבקיר, חדשות, 16 ביוני 1992